top of page

De term ‘bewariër’ (een samentrekking van ‘bewaarder’ en ‘ariër’) verwijst naar de

niet-Joodse Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog de kostbare spullen van hun Joodse kennissen in bewaring namen, maar deze vervolgens weigerden terug te geven. Aan de hand van de perspectieven van drie verschillende betrokkenen werpt de documentaire Bewariërs licht op deze complexe en pijnlijke situatie.

Veel van de weinige Joden die na de oorlog terug naar huis keerden, werden bij thuiskomst geconfronteerd met een diep teleurstellende situatie: niet alleen ontdekten ze dat anderen hun huizen hadden ingenomen, ook kregen zij hun in bewaring gegeven eigendommen vaak niet terug. Antisemitisme en een ingewikkelde bureaucratische rompslomp maakten het voor hen haast onmogelijk hun recht te halen.

Deze complexe situatie wordt onderzocht door drie verschillende perspectieven te belichten: zij die hun belofte nakwamen, zij die alles hielden en zij die worstelen met wat te doen met de bezittingen van Joden die nooit terugkeerden. Duidelijk wordt dat de diepgaande conflicten en emotionele worstelingen die hieruit voortkwamen nog altijd hun sporen nalaten.

De documentairefilm Bewariërs behandelt het gat in het collectieve Nederlandse geheugen dat zelfs na bijna 80 jaar nog steeds niet is gevuld. Anno nu een relevante documentaire en een must-see voor een breed publiek.

BEWARIËRS

Scherm­afbeelding 2025-02-24 om 01.21.07.png

"Aangrijpend en leerzaam” - ★★★★ VPRO Cinema

“Geeft blik op onthutsend gebrek aan empathie voor Joodse slachtoffers na WOII” - ★★★ NRC

“De individuele verhalen maken indruk” - Het Parool

“Geeft een goed beeld van de emotionele impact” - ★★★1/2 Cinemagazine

“De boodschap is wel degelijk van belang” – de Filmkrant

“Bewariërs vervult een belangrijke educatieve functie en geeft diepte aan de complexe geschiedschrijving van de wederopbouw” - ★★★1/2 FilmTotaal

​​​

9.3/10 Score - Pathé THUIS

© 2025 Stichting Verscholen Verhalen

bottom of page